Blogging

Kunstig intelligens og dansk – er det en match?

I dette blogindlæg vil vi undersøge, om kunstig intelligens (AI) kan bruges til at skrive danske tekster. Vi vil se på, hvordan AI fungerer, og hvilke muligheder der er for at bruge denne teknologi til at skrive danske tekster.

Kunstig intelligens – hvad er det?

Kunstig intelligens (AI) er en betegnelse for databehandlingssystemer, der er i stand til at udføre opgaver, som normalt kræver menneskelige evner såsom logisk tænkning og problemløsning. AI-systemer bliver stadig bedre til disse opgaver, og flere og flere virksomheder begynder at bruge dem i deres arbejde.

En af de mest kendte AI-systemer er Google Translate, som kan oversætte tekster fra æt sprog til et andet. En anden type AI-system er chatbots, som man ofte finder på virksomheders hjemmesider eller sociale medierkanaler. Chatbots svarer automatisk på spørgsmål fra brugerne og kan vejlede dem i forbruget af virksomhedens produkt eller service.

Kunstig intelligens og dansk – kan det lade sig gøre?

Der findes allerede et par eksempler på, at kunstig intelligens har været brugt til at skrive danske tekster.

I 2017 udviklede et team af forskere fra KU Leuven en AI-chatbot ved navn “Mette”, der var i stand til at smalltalkede med mennesker på nettet. Mette blev udviklet med henblik på at undersøge, om chatbots kunne bidrage til social interaktion mellem mennesker online1 . Mettes evner blev testet i et forsøgssetup, hvor hun skulle samtale med dansktalende testpersoner. Testpersonerne fandt ud af, at de ofte havde svært ved at skelne Meltede fra en rigtig person.

På baggrund af dette eksempel kan man sige, at det er muligt for kunstig intelligens at skrive danske tekster. Dog er der stadig nogle begrænsninger for, hvor avancerede disse tekster kan være. Kunstige intelligentesystemer har endnu ikke den same forståelse for sprog og kultur som mennesker har. Det betyder blandt andet, at de ikke altid er i stand til at forudsige hvilke ord og vendinger der vil blive modtaget positivt af læseren eller brugeren.

Der er dog allerede udviklet et AI-system, der kan skrive danske tekster på en mere avanceret måde. I 2018 lancerede det danske selskab “Write” et program kaldet “Writer”, der er baseret på kunstig intelligens2 . Writer kan blandt andet bruges til at skrive artikler og blogindlæg. For at bruge Writer skal man først indtaste nogle grundlæggende informationer om emnet, man ønsker at skrive om. Derefter vil Writer automatisk generere en tekst på basis af disse informationer. Teksten bliver ikke kun grammatisk korrekt, men den tager også højde for de særlige features ved det danske sprog – fx at vi ofte bruger forkortelser i talemåden.

I 2022 kom det danske TextGuru på markedet, der gør det nemt at bruge en AI-skriveassistent til at skrive tekster. Og omskrive tekster. Og rette tekster. Og meget mere. Kommatering er bedre klaret af Kommaretter.dk, som også er dansk.

På baggrund af eksemplet med Writer kan man sige, at det i dag er muligt for kunstig intelligens at skrive avancerede danske tekster. Dog er der stadig nogle begrænsninger for hvor godt AI-systemerne fungerer. De fleste systemer har nemlig problemer med at gengive de fine nuancer i sproget, som fx ironi og humor. Det betyder, at AI-skrevne tekster ofte virker lidt “flade” og mangler dybde.

Kunstig intelligens og dansk – hvad siger eksperterne?

Der er forskellige meninger om, hvorvidt kunstig intelligens kan bruges til at skrive danske tekster. Nogle mener, at AI-systemerne ikke er avancerede nok til at forstå de fine nuancer i sproget, som fx ironi og humor. Derfor virker tekster ofte lidt “flade” og mangler dybde.

Andre mener derimod, at kunstig intelligens allerede i dag er avanceret nok til at skrive avancerede danske tekster. De peger på eksempler som Writer – et program, der automatisk kan generere en tekst på basis af grundlæggende informationer om emnet. Ifølge disse eksperter vil AI-systemerne blive endnu bedre til at skrive danske tekster i fremtiden.

Afslutningsvis kan vi konkludere, at AI kan bruges til at skrive danske tekster. Dog er det ikke helt klar til at tage over endnu, og der er stadig noget forbedring påkrævet.