nyheder

Disse ting skal du vide før du maler dit gulv

Når man påtænker at male sit gulv, så er der flere ting der spiller ind. Forarbejdet og andre faktorer er vigtige at have in mente. Se med herunder hvad du skal vide før du går i gang med arbejdet.

Du skal vælge den rette maling

Der er ingen tvivl om, at der er et stykke arbejde forude, når man skal male gulvet. Forarbejdet er mindst ligeså vigtigt som selve arbejdet. Du skal vurdere dit gulvs tilstand, og ud fra det, skal du vurdere hvilken maling der passer bedst til gulvet. Man bør aldrig bare købe den første og den bedste gulvmaling, da denne strategi oftest slår fejl.

Udendørs gulvmaling

Hvis du skal male din terrasse, eksempelvis, så er det uhyre vigtigt, at du træet bliver behandlet af en maling som passer lige netop til træet og en maling som er hårdfør overfor de meget skiftende og til tider hårde vejrforhold vi har i Danmark. Er du det mindste i tvivl om hvilken maling du bør anvende, så er det altid en god ide at forhøre dig hos en malerekspert, evt. på Maling.dk. Find maling til gulvet online, også på Maling.dk.

Gulve som er tidligere behandlede

Hvis du skal male et gulv som tidligere er blevet malet, så kan du beslutte dig for at rengøre gulvet før du maler det igen. Rengøring omfatter fjernelse af støv, indtørrede pletter, fedtpletter og andet snavs dr måtte være. Hvis ikke rengøringen er tilstrækkelig, så kan du eventuelt slibe gulvet. Dog bør du vide, at du skal rengøre gulvet på ny, såfremt du vælger at slibe gulvet.

Hvis du vil udelukke rengøring og slibning, så kan du alternativt fjerne den eksisterende maling helt.

Gulve som er ubehandlede

Hvis dit trægulv er ubehandlet, så bør du starte arbejdet ud med at rengøre gulvet, heriblandt eventuelt også slibe gulvet. For at undgå at knaster i træet trænger igennem malingen, så kan du med fordel give gulvet en omgang grunder. Dette giver dig muligheden for at spartle de nu synlige revner og knaster som trægulvet har pådraget sig.

Når du har grundet gulvet, rengjort og/eller slebet det, kan du påbegynde selve arbejdet med at male gulvet.

Vandbaseret eller oliebaseret gulvmaling – her er forskellen

Hvis du påtænker, at dit gulv skal være yderst slidstærk, grundet eksempelvis at mange i hjemmet opholder sig på terrassen, så egner oliebaseret gulvmaling sig godt til dette formål. Oliebaseret maling er meget god og effektiv på gulve som mange opholdes på og ikke mindst også hvis der ofte spildes noget på gulvet. Dermed er der tale om en meget slidstærk gulvmaling.

Den vandbaserede gulvmaling anbefales til trægulve som til dagligt ikke udsættes for meget slid af folk samt spildte væsker. Spildte væsker, som fx alkohol eller mælk, kan nemt udfordre malingens egenskaber.

Gulvlakken må ikke nedprioriteres

Gulvlak har den unikke egenskab, at den giver trægulvet en pæn og blank overflade. Ydermere, når trægulve lakeres, så bliver de nemmere at vedligeholde. Her er der tale om blot en klud med sæbe og en støvsugning. Mere kræver det ikke. Gør man dette lette vedligeholdelsesarbejde i ny og næ, så får gulvet en lang levetid.

Brug endelig ekstra tid på forarbejdet, end for lidt tid, da du ellers kan blive utilfreds med det endelige resultat.